Har jag diastas och ska magen dras in?

Hej!
Jag vet inte vart jag ska vända mig o skriver lite desperat för jag behöver hjälp…. Jag vet inte om jag har delade magmuskler, men så fort jag äter eller dricker lite så är magen stor o ”gravid” kula. Det är 6 år sedan tredje o sista barnet o jag har nog alltid varit lite svankig, men på senare år även kutig upptill vid alltför mycket stillasittande datorarbete. Jag vet inte om man skulle kunna få bedömning o hjälp hos en sjukgymnast för på vårdcentralen tror jag detta anses kosmetiskt, då jag ej lider av smärta etc. Det jag främst undrar gällande musklerna: Är det meningen att man hela tiden ska gå och dra in magen, för då ser det ju mycket bättre ut? Så fort jag slappnar av så sväller magen ut… Jag har gått ner i vikt, är i jättebra form då jag sedan flera veckor kunnat springa en mil, vilket jag aldrig gjort tidigare, men denna mage ser än större ut i proportion till det andra. Jag hoppas innerligt att någon kan ge mig råd, då jag skulle må bättre av hjälp till självhjälp om det finns för detta. TACKSAM svar.

Hej!
I vardagen ska hjärnan själv lägga på ett liten lätt magspänning så att du har kontroll på magen. Det är de djupa magmusklerna som ska ha lätt spänningsgrad när du går, står, sitter eller gör något annat.

Efter en graviditet – eller om man bara har ont i ryggen – så kan dessa djupa muskler ”somna”. Hjärnan väljer att försöka skydda kroppen med felaktiga muskler som dock bara orkar jobba en kort stund. Sedan måste de vila. Och då putar magen ut.

Så det gäller att lära hjärnan att hitta de djupa musklerna utan kompensation från de ytliga och starka. Det kan ske genom att träna med lätta övningar som man håller en längre tid. Sådana övningar hittar du i MammaMage appen.

I vardagen kan du nu hålla en lätt anspänning, innan din hjärna själv väljer detta. Tänk dock på att du inte ska hålla någon maximal kraft utan bara lätt. Högst 25% av maxkraften. Och att du bara mjukt ska dra in området under naveln – inte krumma ihop kroppen.

Du kan få hjälp med bedömning av en eventuell diastas hos en utbildad och certifierad MammaMagetränare. Du hittar dessa på mammamage.se under fliken utbildning och därefter cert. MammaMagetränare. Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>