Kan diastasen läka?

Hej!

Jag har en delning av magmusklerna som är drygt två fingrar bred vilket jag kan läsa mig till till är ganska normalt. Dock har jag ett djup mellan musklerna som känns oändligt. När jag känner tar det inte stopp, ganska otäckt. Kommer det verkligen att kunna läka ihop med rätt träning? Eller är det förstört för alltid?

Tack på förhand!
Med vänlig hälsning, Mikaela

Hej Mikaela!
Ja, diastaser kan bestå av en djup separation och skiktning av bindvävsstråket. Är det här djupa partiet långt? Ovanför, runt, eller under naveln?

Det är så klart svårt för mig att säga något så här via mejl eftersom  jag inte sett dig. Generellt kan man säga att om din separation kommer att läka eller inte beror mycket på hur du belastar kroppen och hur bra du får kontakt och kontroll på de djupa magmusklerna.

De djupa magmusklerna kan hålla ihop diastasen. Det är viktigt att hjärnan lär sig att koppla på dessa i alla situationer i vardagen, som när du lyfter något, när du hostar/nyser, när du rör dig.
En rejäl diastas kan bli hjälpt till läkning genom att magmusklernas båda halvor först mot varandra, parallellt som man tränar musklerna till kontroll. Det kan göras  med AbHealer. De elastiska dragen är riktade så att magens muskelhalvor lättare förs mot varandra, och som avlastar magen. Samtidigt kan hjärnan bli påmind av att de djupa musklerna ska vara med.

Vissa diastaser kan behöva opereras men tyvärr ses det endast som en skönhetsoperation här i Sverige så sådana får man bekosta själv. Men du kan komma mycket långt med träning av de djupa musklerna! Ladda gärna ned appen MammaMage, finns för iPhone och Andoid.

Även om distasen inte läker helt så kan den gå ihop mycket. Och den kan läka, troligen i upp till något år, förutsatt att du håller ihop magen med de djupa musklerna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>